“We vertellen audiovisuele verhalen” staat als ondertitel op onze eerste site-pagina. Maar wat is dat dan en hoe gaat dat in zijn werk? En waarom doen we dat dan ook nog in groepsverband?
Allereerst zijn we fotografen (en vaak ook filmers), net zoals bijna iedereen. We willen allemaal een feest, een dagje uit, een bijzondere gebeurtenis, een vakantie niet alleen in herinnering houden, maar ook in beeld terug kunnen zien om die herinnering te ondersteunen. En we fotograferen met onze telefoon, met een tablet, met een compactcamera, met een spiegelreflex of systeemcamera. En als die beelden slaan we ergens op.
Dat doen wij dus ook, maar in veel gevallen fotograferen we al met het oog op een mogelijk verhaal dat ermee te maken is. Om die beelden mooi na elkaar te kunnen plaatsen vergt dat een doordachte stijl van fotograferen. We letten op compositie, op de sfeer in een beeld, op de lichtomstandigheden, en vooral ook op scherpte. Omdat onze presentaties ook op groot scherm getoond worden, fotograferen we bij voorkeur met een statief.
In veel gevallen hebben we al een idee van het “verhaal” dat er uiteindelijk moet komen en dus maken we veel beelden om straks voldoende keus te hebben in het gebruik in dat verhaal. Het is heel lastig als je van je weekje Rome later toch een beeld mist… Je fietst niet snel nog even terug om dat ontbrekende beeld te gaan maken. Ook maken we ter plaatse ook nog geluidsopnames of filmopnames.
De (lange) weg naar een audiovisuele presentatie begint met het omzetten van ons idee voor het verhaal naar een ‘draaiboek’. Dat draaiboek kan heel kort zijn of ook heel uitgebreid en beschrijft hoe de presentatie er straks uit moet gaan zien. Net als elk verhaal moet er een opening – een middendeel – een slot zijn. En net als elke verhalenverteller moeten we het ook boeiend maken voor wie het straks gaat bezien en beluisteren.
In het draaiboek leggen we ook vast wat er nog meer dan alleen beelden in moet komen: muziek, geluiden, toelichtende tekst (gesproken of geschreven), speciale effecten.
En als het draaiboek gereed is en meermalen herlezen, heroverwogen, herschreven is, begint het proces aan de computer. Ieder van ons gebruikt een programma om een presentatie tot stand te brengen. Dat kan een heel eenvoudig programma zijn of speciale AV-software.
In een projectmap worden alle (bewerkte) beelden, alle geluidsbestanden, alle videofragmenten verzameld en vervolgens in het programma ingebracht. En dan begint de montage, de klus die het meeste tijd vergt. En de meeste tijd ben je in je eentje bezig…
En hier komt ook het voordeel van het samenwerken, met een maatje of in een groep. Twee weten meer dan één. Je kunt elkaar steeds weer van dienst zijn met adviezen of tips. Maar ook helpen met het vinden van passende muziek, met speciale effecten die het nog boeiender maken, met het oplossen van technische probleempjes met het programma (…hoe moet dat ook alweer…)
Alle leden van de AV Groep Nijmegen zijn juist om die reden lid geworden. En zeker niet in het minst ook om met elkaar te genieten van het uiteindelijke audiovisuele verhaal.